Ga naar de inhoud

Hoe fietsenmaker worden

  • Jan Fiets 

Vind een fietsenmaker in jouw buurt

Afspraak maken

Binnen 6 uur reactie!

Bel mij terug

Maak een reparatie afspraak

Afspraak maken

Wil jij fietsenmaker worden, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan ben jij niet de enige. Wat wel goed is om te weten is dat een goede fietsenmaker niet per se een papiertje in zijn/haar zak hoeft te hebben. Een fietstechnicus leert vooral door in de praktijk veel te doen. Daarom zijn er veel fietsenwinkels die van generatie op generatie worden doorgegeven, omdat iedereen zo het vak van elkaar leert. Kom jij niet uit een fietsenmakers familie? Dan kun je natuurlijk toch nog altijd nadenken over een opleiding fietsenmaker en kun jij je gaan verdiepen in tweewielers.

Bestaat een diploma fietsenmaker?

Het beroep fietsenmaker is van oudsher al een erg gewild beroep in Nederland. Dit komt natuurlijk vanwege het feit dat Nederland een echt fietsland is. Hierdoor hebben veel Nederlanders nieuwe fietsen, zoals de elektrische fiets en hierover heb je toch wel wat meer kennis nodig als fietsenmaker. Ouderwetse fietsen maken gaat je waarschijnlijk al makkelijk af, maar elektrische fietsen zijn toch een ander verhaal. Voor dit soort dingen is het een goed idee om een opleiding fietsenmaker te volgen. Zo behaal jij je diploma en zul je al gauw als fietsenmaker werkzaam zijn in een werkplaats of fietsenwinkel. De vaardigheden die je tijdens je opleiding of cursussen leert zul je al snel nodig hebben al fietstechnicus.

Soorten fietsen

Het in praktijk brengen van jouw kennis vraagt natuurlijk om de nodige ervaring. Vooral met nieuwe fietsen zoals de elektrische fietsen (e-bikes). Hiervoor moet je wel de nodige kennis van de huidige fietstechniek. Daarom is het wel verstandig om hier een opleiding voor te volgen. Hoe je deze fietsen kunt repareren kun je misschien ook online vinden, maar daar zul je geen docent hebben die jou hierbij kan helpen. Een docent kan je namelijk niet alleen dingen laten zien en leren, maar je kunt ook bij hem/haar terecht voor vragen over reparaties en techniek.

Ga voor je nieuwe droombaan!

Je kunt natuurlijk altijd een thuisstudie fietsenmaker afronden. Echter, vraagt dit wel om de nodige discipline. Ga je een opleiding doen bij bijvoorbeeld de ‘Tweewieler Academy’? Dan dien je de lessen te volgen. Hiervoor heb je natuurlijk ook wel de nodige discipline nodig, maar dit is toch nog wel even iets anders dan wanneer je een thuisstudie doet en jezelf op moet trommelen voor de lessen. Je kunt ook kiezen voor een BBL-opleiding. Hierbij krijg je vaak ook gewoon je salaris via het erkende leerbedrijf waar jij stage loopt. Wij zeggen ga ervoor. Leer fietsen repareren, leg je examen goed af en ga de praktijk in! Hierna ben je een professional in het beroep dat altijd al jouw interesse heeft gehad.

Jezelf aanmelden bij een opleiding

Je kunt de opleiding al op MBO niveau 2 of niveau 3 volgen. Wel moet je natuurlijk voldoen aan bepaalde toelatingsvoorwaarden. Deze kun je het beste online op de website van de onderwijsinstellingen opzoeken.

Na je opleiding

Het is wel verstandig om na je studie even uit te waaien en een lekker windje voelen. Maak lekker een miljard fietskilometers en denk ondertussen na over wat je met je toekomst wilt doen. Wil je fietsen repareren? Wil je verder studeren? Of kies je er liever voor om services te geven om fietsen te onderhouden.

Werk zoeken in de branche

Wanneer jij je diploma hebt behaald wil je natuurlijk zo snel mogelijk als echte fietsenmaker aan de slag. Kijk daarom altijd online of er een nieuwe vacature beschikbaar is. Hiervoor kun je op websites vaak een ‘contact job alert’ aanzetten. Ook kun je natuurlijk altijd langs een fietsenwinkel voor een open sollicitatie. Wie weet is het jouw geluksdag en heb je zo je nieuwe baan. Ook kun je natuurlijk altijd als zzp-er aan de slag. Wij weten in ieder geval dat een fiets bij jou wel in goede handen is.

Wil je toch liever nog niet in loondienst?

Heb jij na je opleiding of cursus nog niet klaar om met andere mensen zoals je werkgever of ander personeel te werken? Dan kun je ervoor kiezen om ZZP-er te worden. Wil je dit ook liever niet? Dan kun je natuurlijk ook verder met je school. Wanneer je bijvoorbeeld een MBO opleiding afgerond hebt kun je misschien doorstromen naar een hoger niveau. Tijdens de cursussen of opleidingen krijg je natuurlijk ook altijd de nodige begeleiding. Nadat je weer een nieuwe opleiding heb afgerond kun je misschien gaan voor een open sollicitatie zodat je na het behalen van jouw diploma ook meteen een baan met salaris hebt.

Tot slot..

Tijdens de opleiding zul je wel merken dat Nederland een echt fietsland is. Misschien heb je hier recente blogs over gelezen en weet je dat er in Nederland behoefte is aan nieuwe fietsenmakers. Als er dan een reparatie nodig is en iemand bijvoorbeeld kapotte banden heeft dan kan diegene altijd bij jou terecht voor zijn/haar fiets Daarbij komt ook nog eens kijken dat de fiets toch nog altijd het favoriete vervoersmiddel is van menigeen Nederlander.

Heb je misschien nog vragen?

Wil je meer weten over het beroep fietsenmaker? Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit artikel? Dan kun je misschien ook de andere artikelen op onze website lezen. Wie weet zul je daar meer informatie kunnen vinden!

Jan Fiets

Jan Fiets

Al meer dan 50 jaar service en vakmanschap! Jantje is een bedrijf opgestart in 1967 en is erg betrokken bij zijn klantenkring en de klant die voelt zich ook heel erg thuis bij Jantje:).

Vind een fietsenmaker in jouw buurt

Afspraak maken

Binnen 6 uur reactie!

Bel mij terug

Maak een reparatie afspraak

Afspraak maken