De opleiding fietsenmaker wordt steeds populairder. Veel leerlingen van bijvoorbeeld een VMBO-gemengde leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, MBO opleidingen of zelf VMBO-theoretische leerweg kiezen voor een cursus fietsenmaker. Waarom is het dan zo dat er steeds meer wordt gekozen om te werken met onze geliefde tweewielers? Dat gaan wij proberen in dit artikel aan je uit te leggen. Ook leggen wij je graag een beetje uit wat de opleiding fietsenmaker inhoudt.
Heb je een diploma fietsenmaker nodig om te kunnen werken?
Of je een diploma als fietsenmaker nodig hebt ligt heel er aan wat jij precies wilt gaan doen. Sleutel je al vaak aan fietsen? Dan heb je waarschijnlijk de vaardigheden al om een fietstechnicus te worden. Wanneer je bijvoorbeeld met ouderwetse stadsfietsen wilt gaan werken dan is de fietstechniek niet heel ingewikkeld en kun jij onder begeleiding van een collega of soort persoonlijke docent gemakkelijk zo een fiets repareren. Tegenwoordig kun je online ook veel informatie vinden over het repareren van fietsen en zijn er zelfs cursussen die je online kunt volgen.
Wil je toch ook wel andere soorten fietsen repareren?
Als jij je wilt specialiseren is het verstandig om hier een opleiding voor te volgen. Voor fietsen zoals mountainbikes of elektrische fietsen (e-bikes) met speciale software heb je natuurlijk wel meer kennis nodig van fietstechniek. Informatie over het repareren van dit soort fietsen kun je uiteraard ook online vinden, maar bij een opleiding hebben ze toch wel echt meer kennis over deze zaken en bij een opleiding kun je ook vragen stellen waarbij een docent je kan helpen. Online video’s bekijken is ook erg goed, maar vaak kun je er niet terecht met je vragen over reparaties en techniek. Het leren van de stof doe je natuurlijk verder ook lekker op eigen tempo.
Discipline
Je kunt een BBL-opleiding volgen en tijdens deze opleiding werk je ook gewoon. Dit betekent dat je gewoon een salaris krijgt terwijl je werkt. Je opleiding betaal je dan ook gemakkelijker. Leer fietsen repareren, doe je theorie examen en je moet natuurlijk ook je praktijk examen afleggen. Al dit vraagt natuurlijk wel om de nodige discipline. Maar vergeet niet dat je dit je toekomstige beroep wordt en je niet zomaar interesse hebt in een opleiding. Vaak is het ook zo dat je de oefeningen voor in de praktijk ook nog eens thuis moet oefenen aan je fiets. Verder ben je natuurlijk ook verplicht om te lessen te volgen. Denk hier goed over na en kijk of dit allemaal echt iets voor jou is.
Hoe gaat de aanmelding in het onderwijs in zijn werk?
Om een opleiding te volgen en of dit nu niveau 2 of niveau 3 moet je wel voldoen aan bepaalde eisen. Daarom hebben veel opleidingen wettelijke toelatingsvoorwaarden. Meestal zijn dit:
- Je bent in het bezit van een LBO, VBO, VMBO basis- of kaderberoepsgerichte leerweg, VMBO theoretische leerweg, MAVO, MAVO-VBO of VMBO gemengde leerweg.
- Wil je doorstromen? Dan dien je in het bezit van een entreeopleiding diploma of basisberoepsopleiding (MBO niveau 2) te zijn.
- Je kunt een bewijs of certificaat overhandigen dat je de eerste drie jaar van je HAVO of VWO goed hebt doorlopen. Heb je een andere diploma of een bewijsstuk van de overheid dat is erkend door een ministeriële regeling? Dan kun je dit ook laten zien.
Ook moet je vaak een intakegesprek voeren. Verder moet je voor een BBL opleiding ook een arbeidsovereenkomst hebben met een erkend leerbedrijf.
Studenten, opgelet!
Vaak is het zo dat scholen een samenwerking hebben met bepaalde fietsenmerken. In dit geval mogen ze dan talentvolle jongeren aannemen. Hierbij wordt de opleiding en de fulltime salaris dan vaak door het fietsenmerk betaald. Ook heb je na je opleiding gegarandeerd een baan en hoef je alle vacatures niet af te struinen. Wel is een belangrijke voorwaarde hiervoor natuurlijk dat je wel als je vakken netjes afsluit en je diploma haalt. Kijk daarom online goed rond om te kijken welke onderwijsinstellingen hieraan meedoen.
Wat kun je na je studie doen?
Nadat jij je diploma hebt behaald kun je natuurlijk even uitwaaien en een lekker windje voelen. Dat heb je wel verdiend. Na je miljard fietskilometers moet je natuurlijk wel na gaan denken over wat je wilt gaan doen. In de eerste instantie kun je natuurlijk terecht in een werkplaats bij een fietsenwinkel. Hier kun je dan terecht als echte fietsenmaker. Alle fietsen die een reparatie nodig hebben zijn bij jou aan het goede adres. Ook zijn er fietsen die je goed moet onderhouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een e-bike van een klant. Deze kunnen alleen veilig de weg op wanneer zij goed onderhouden worden.
Andere mogelijkheden
Bevalt het bedrijfsleven je nog niet en wil je misschien verder studeren? Dan kan dit natuurlijk ook gewoon. Je kunt namelijk altijd weer naar school. Heb je bijvoorbeeld een MBO opleiding niveau 2 gedaan? Dan kun je je nu misschien aanmelden voor een studie niveau 3. Tijdens de start van je opleiding zul je nog wat begeleiding krijgen, maar tijdens je opleiding werk je op den duur wel zelfstandig. Dit leer je allemaal tijdens de opleiding en hier hoef je je ook geen zorgen over te maken. Om te wennen aan het bedrijfsleven moet je vaak ook een stage lopen.
Goed om te weten
Het is goed om te weten dat bepaalde opleidingen erg kostbaar zijn. Daarom zijn er veel bedrijven die deze opleiding graag voor hun medewerkers vergoeden. Werk jij al bij een bedrijf? Misschien kun je aan je collega’s vragen hoe het zit met een extra opleiding volgen. Het zou je natuurlijk erg goed uitkomen wanneer het bedrijf dit voor jou wil vergoeden. Hierbij zul je misschien ook groeien qua salaris.
Tot slot..
Fietsenmakers zijn in Nederland erg gewild en dat is natuurlijk niet zomaar zo. Nederland is van oudsher al een echt fietslandje en hierdoor is de vraag naar fietsenmakers met de jaren alleen maar gestegen. Wat jij wilt doen of gaat doen weten wij natuurlijk niet, maar wij hopen dat wij je met dit artikel een beetje hebben kunnen helpen.
Heb je nog vragen?
Als je nog andere vragen hebt met betrekking tot het beroep van fietsenmaker dan zul je de andere artikelen op onze website misschien ook interessant vinden. Kijk dus gerust even rond!